Atak 3D
Menu Atak 3D
Hesap Kullanici Menusu
Ender 3’te baskı ortasında katman kayıyor görseli
Merhaba Hesabina giris yap veya kaydol.
Çözüldü Open

Ender 3’te baskı ortasında katman kayıyor

@minekilic
1Cevap 9Görüntülenme 0Oy

Uzun bir baskıda modelin üst tarafı bir anda yana doğru kaymış çıktı. Alt kısım düzgün ama yukarısı farklı yerde devam etmiş. Baskıyı yeniden alınca tekrar olur mu bilmiyorum, neden kaynaklanıyor olabilir?

Cevaplar

1 cevap
Cozum
Katman kayması (layer shift) genellikle mekanik bir sorundan veya motorların adım kaçırmasından kaynaklanır. Sorunu çözmek için şu adımları kontrol etmelisin:

Öncelikle kayış gerginliğini kontrol et. X ve Y eksenindeki kayışlar çok gevşekse dişliden atlama yapabilir, çok gerginse motoru zorlayarak adım kaçırmasına neden olabilir. Kayışlar gitar teli gibi hafif bir tını çıkarmalı ancak esnememelidir.

Kayış kasnaklarının (pulley) üzerindeki küçük vidaların gevşek olup olmadığını kontrol et. Bu vidalar zamanla gevşeyerek motor milinin boşa dönmesine yol açabilir. Ayrıca eksenlerin hareket ettiği raylarda veya tekerleklerde bir takılma, kir veya pürüz olup olmadığına bak; baskı kafası veya tabla hareket ederken bir noktada dirençle karşılaşıyorsa motor o noktayı geçemez ve kayma yaşanır.

Yazılım tarafında ise "Jerk" ve "Acceleration" (ivmelenme) değerlerinin çok yüksek olması, motorların ani hareketlerde tork kaybetmesine neden olabilir. Eğer baskı hızın çok yüksekse, bir sonraki denemende hızı düşürerek test et.

Baskı sırasında modelin bir kısmının yukarı kalkması (warping) da nozülün modele çarpmasına ve motorun zorlanıp kaymasına sebep olabilir. Eğer modelin köşeleri kalkıyorsa tabla yapışmasını artırman gerekir.

Son olarak, anakart üzerindeki motor sürücülerin (stepper drivers) aşırı ısınması da bu soruna yol açabilir. Uzun baskılarda anakart fanının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol et. Eğer sorun devam ederse, aynı G-code dosyasını tekrar basmak yerine dilimleme programında (slicer) modeli farklı bir açıya çevirip tekrar dilimleyerek denemen, dosya kaynaklı bir hata olup olmadığını anlamanı sağlar.